BARNEVELD – ‘Kunst onder de sloophamer’. Dat is de naam van een zogenoemd Broedplaatsproject, dat donderdag 8 juni van start gaat aan de Lorsweg 39 in Barneveld.

Het hoekhuis aan de Lorsweg, dat zo’n halve eeuw oud is, is zo’n vijf jaar lang bewoond geweest door de Barneveldse kunstenaar Rick van der Linden; hij had daar ook zijn atelier. In het kader van de dorpsvernieuwing moet Van der Linden zijn woning/atelier verlaten; alle huizen met oneven nummers van de Lorsweg dienen te worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Met de sloop van oude huizen gaat ook een stuk geschiedenis verloren; geschiedenis en sporen van vroegere bewoners. En juist die sporen maken oude panden vaak interessant.

KunstOnderDeSloophamerIn overeenstemming met de Woningstichting heeft Van der Linden al diverse kunstzinnige sporen in zijn huis aangebracht. Toen hij in het pand trok, was al bekend dat het gesloopt zou gaan worden. Daarom rijpte bij hem langzaam maar zeker het idee om hier vóór de sloop nog iets mee te doen. De Woningstichting verklaarde zich bereid mee te werken. Van der Linden nodigde enkele collega’s uit om samen een ‘Kunst Broedplaats-project’ te starten met als thema Maatschappij, Vergankelijkheid en Artistieke Autonomie.

Naast het werk van Van der Linden is er kunstfotografie te zien van Birgit May uit Arnhem. Zij exposeert ook diverse schilderijen van haar hand. Ton van Dieën verzorgt een muurschildering en stelt objecten ten toon. Medewerking verlenen ook Arend Kleinpaste uit Harderwijk met kunstfotografie in grafische toepassing, en David Llewellyn Dodds uit Barneveld. Laatstgenoemde lardeert het geheel met mythologisch/filosofische teksten.

De officiële opening vindt plaats op donderdag 8 juni om 15.00 uur. Daarna is het project tot en met zaterdag 5 augustus te bezoeken op iedere vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Onverwacht bezoek

Tijdens een bestuurvergadering werd er gebeld en kondigde zich een bezoeker aan. Het bleek Rick van der Linden te zijn, bij een groot deel van de Barnevelders een bekende verschijning. Hij torste een groot pakket met zich mee. Bij het uitpakken ontdekten wij een zeer kleurrijk schilderij, voorstellend een maanzee (luna mare). Het valt niet te ontkennen dat wij hiermee blij verrast waren. Desgevraagd vertelde Rick dat hij het vele en goede werk van de huurdersvereniging zo bijzonder vond dat het voor hem tijd werd hiervan eens op deze manier van zijn waardering blijkt te geven..

Aangezien wij verwachten binnenkort een andere locatie voor ons kantoor aangeboden te krijgen is het schilderij nog niet opgehangen, maar zal t.z.t. zeker zijn plaats vinden. En passant deelde Rick nog mee dat hij beschikt over een groot aantal schilderijen die hij ter verkoop aanbiedt. In verband met de zwart-wit uitgave van ons blad is de foto van het schilderij niet opgenomen. Degene, die geinteresseerd is in het schilderij kan met ons een afspraak maken om het te bezichtigen. Wij hebben Rick hartelijk bedankt voor dit kleurrijke cadeau.