Door Marjolein Veen

 

BARNEVELD – In kunst-  en handwerkwinkel ‘Meina’ hangt al sinds enige tijd het werk van kunstenaars Ton van Dieën en Rick van der Linden. Omdat de sfeer van de winkel hen erg aanspreekt, is hun kunst daar te bewonderen. De expositie is niet aan een bepaalde looptijd gebonden. “Totdat Meina het zat is”, denkt Van der Linden.

De twee kunstenaars vertellen dat de hobbywinkel van Meina van der Horst hun veel inspiratie geeft. Van Dieën: “Dit is een uniek pand met een menselijke sfeer. Het gevoelsleven heeft hier een dominante functie. Dit is een omgeving waarin ik lekker kan werken.” Ze zijn niet de enigen die zich prettig voelen in het sfeervolle monumentale pand. Niet voor niets gingen andere kunstenaars hen voor door ergens in of rondom het huis aan de slag te gaan.
Gedreven vertelt het duo over hun passie. Rick van der Linden is ongeveer tien jaar serieus bezig met wat hij omschrijft als ’emotion arts’. “Mijn werk ontstaat doordat ik mijn emoties uit in mijn kunst. Ik probeer een blauwdruk te laten ontstaan van bijvoorbeeld passie. Voor mij is het een onbewust proces dat zich uit in lijn, compositie en kleur.”

Ton van Dieën is naar eigen zeggen al vanaf zijn zesde met kunst bezig, zo’n zestig jaar al dus. Hij vindt het moeilijk om zijn kunst in woorden uit te drukken, omdat hij het “een onrecht vindt om een theorie te hangen aan wat ik met mijn handen maak”. Verduidelijkend: “Verstandelijk gaat mijn werk over de vragen ‘wat is mooi en wat is waar?’. Ik zoek naar een akkoord tussen belangrijke waarden als waarheid, schoonheid en geweten.”
De kunstenaarsformatie ligt vaak met elkaar overhoop over de inhoud en de bedoelingen van hun werk. Dat kan leiden tot de meest diepgaande, hilarische discussies. Ze noemen zichzelf daarom ook wel gekscherend het komisch duo. Maar wat beide mannen bindt, is dat ze volledig behept zijn met het kunstmedium. Om meer te zien en te begrijpen van het werk, is iedere belangstellende uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Meina’s Hobbywinkel aan de Schoutenstraat. Van Dieën: “Ik hoop dat mensen nieuwsgierig zijn geworden. En ik ben benieuwd of ze iets herkennen van zichzelf in onze kunst.”